Pages

Friday, 11 October 2013

PracTiCal StudENt....

As Salam

hari nie tringat time2 jadi praktikal student, jadi nak cter la ckit, lau ada yang bakal nak buat praktikal kamoo2 patut xpose diri kamo2 supaya kehadiran kamo di sedari n dapat pengalaman yg bermanfaat, di mana kamu boleh gunakan di masa hadapan, especially time nak kerja betol2 nanti.

sepanjang time praktikal, korang jangan sesekali segan, malu, or takut nak jumpa orang yg in charge kamo dalam opis, orang tersebut ialah pegawai2, or leader2 or the big bos ceo, timbalan pengarah or sesapa yg bernama orang atasan.......sebab kamo akan dapat lebih maklumat, pengalaman, n cara kerja yang betul dan berkesan, camner nak handle orang, or pe pe jer berkaitan course yang kamoo ambil, tapi kena ikut adab n time2 la, jangan main hentam sajelah, nanti kamoo kamoo yg kena hentam...heheheh
BUANG PERASAAN MALU, SEGAN, XMAOLAH, TAKUT n dll....semua yg negative thingking...PERCAYAKAN DIRI SENDIRI, YAKIN DIRI, U CAN DO IT......

beselah budak praktikal, kekadang orang tak pandang sangat, ape jer yg kite tahu huhuhu student, xpe korang jangan risau, lau ko ditempatkan kat unit yg ko tak tahu nak buat ape, blurr, confius ape ko patut buat, xyah tunggu lelama pergi jer ketuk pintu bilik bos, cakap ko ada masalah, ko tak tahu nak mula dari mane, apa kerja ko patut buat, gerenti bos akan selesaikan, kerja2 fotokopi2, semak2 bil, lau senior2 staff mintak tolong buat ko bantai buat jer, tapi jangan over sudah kang ko pulak tak mampu nak handle semua, satu2 la, lepas ko tolong si A, then si B...takyah sapu semua bende, n cukup penting tuk kamo2 ingat jaga perlakuan n tata tertib bercakap time kerja.

tapi cayalah, lau kamoo rajin masuk bilik bos tuk bertanya, ko akan dapat lebih skill cuz, bos nak handle company mesti ilmu penuh di dadakan, kopem2 la ko leh ilmu jugak, tapi jgn lupa jaga batas batasan lau kamo ngan the bos lain2 jantina.....penting sesaje jd bhan umpatan lau xkena cara hehhehe so belom org cakap baik kamo2 jaga2 ada y merhati kehkehkeh......tapi seyes penting kita dapat guide yg betol time praktikal, cuz nie la time kita nak tanya mcam2, n ble kerja nie lain keadaanya, kita akan berdepan ngan staff yg pelbagai ragam, n lain2 usia, time nie la nak tgk perangai yg tua di contohi, yg muda di sayangi huhuhu.....

satu lagi tang perangai, lau kamo2 jenis yg pendiam, lau lam kelas tunduk jer time lecterer suh jawab soalan tu, ble masuk bab praktikal nie, seyes kena alert ngan sekeliling, lau tak faham tanya, then lau kamo2 xde kerja jgn ler main2 fb, twiter dsb, depan2 staff lain2, cover2 la bukannyer apa, nanti perspektif diorg jadi buruk, n apa yang penting kamo kena fikir, kaitan kerja yg kamo2 buat ngan course yg kamu ambil..ada kaitan tak. Lau kamo2 rasa tak cepat2 tukar unit yg ada kaitan supaya, kamu boleh adapt n apply apa yg kamo belajar, dengan apa yg kamu buat serta pastikan, kamu buat sehabis tenaga, upaya dan idea2 bernas.

jangan takut buat silap, kenapa sebab kamo ada title praktikal student, lau kamo buat silap, bos2 nie xleh nak marah lebih2, cuz kamu nie on job training, so silap is normal tapi jgn sengaja pulak yer huhuhu.........ok balik kepada course yg kamo study ngan kerja kamu buat time praktikal, contoh opis mgt tapi kamu buat kerja more to account, tak per tak lari jauh, cuz opis mgt is general, jd kamo boleh masuk mane2 jer cuz kebanyakkan ada kaitan ngan kamu blajar, senang cter kerja2 kerani la. tapi lau kamu course graphic design ke, kejuruteraan ker, arkited ker, tapi buat kerja biasa2 yg tak advance ngan bidang kamu, so ble time interview apa kamu nak bgtaw penemuduga, tak kan nak cakap saya just duk opis taip surat, main fb, angkat phone, tak de yg gempak at least, kita leh cakap saya involve dalam bahagian tertentu mengikut bidang yg kita belajar........
sebab itu penting kita berkomunikasi direct to bos, cuz bos akan letak kita di bahagian yg sepatutnya....

jadi moral valuenya di sini, kita sebagai pelajar dan bakal graduan dan bakal pemegang status pencari kerja, kita kena tahu apa patut kita buat untuk masa depan kita sendiri, cuz sekarang dunia persaingan, dunia IT, dunia hujung jari dan macam2 lah.....dan satu lagi status yg patut kita ingat ialah, keluar dari dunia seorang pelajar, anda telah berhutang iaitu LOAN STUDY.......hehehehe yang dapat ijazah kelas pertama leh goyang kaki, loan dah jadi biasiswa, xperlu di bayar, tapi tak semua bernasib baik, dan tak semua antara kita otak geliga cerdik, so yg dapat ijazah kelas kedua, ketiga dan lain2 perlu membayar laon selepas setahun habis belajar, atau mengikut perjanjian loan study masing2 lah......

sebab itu penting kita belajar sesungguh-sungguh, dan dapatkan pointer sehabis tinggi dgn sedaya upaya kita, sebab tekanan lepas study lebih banyak......terutamanya lepas 2 or 3 tahun abis study tapi kite duk takuk tu lagi.....hehehehe penat sebenarnya mencari kerja, tapi lagi penat telinga nak mendengar sosek2 di blakang kite, tapi satu yg kita jgan lupa ialah ilmu yg kita dapat time study, mase2 kite bersama kenkawan tak tido cuz study, buat aktiviti luar dll, dan andai kata kita xleh pointer yg membanggakan, dan tak dapat kerja yg di inginkan, or masih tak bekerja, cuma satu yg kita jgn lupa jaga kelakuan kite, cuz tak semua yang kita impikan kita akan dapat, tapi berusaha untuk yang terbaik dalam hidup ini....

kata2 itu lebih tajam dari mata pedang, cuz leh buat luka di hati, tapi ingat di mana ada kemahuan di situ ada jalan, hinaan dan cercaan orang adalah pembakar semangat kita tuk jadi lebih baik, tanamkan kan dalam diri aku boleh!!! take action make a diffent!!! "kata2 tanpa tindakan adalah angan2 mat jenin semata-mata" ayat nie aku tuju kat diri aku sendiri hehehehe......